Tukijat


Päivä 13 - Aurinkoa ja hiihtomatematiikkaa

9.12.2022

Tänään herättiin auringonpaisteeseen, hiihdettiin uudet ennätyskilometrit auringonpaisteessa, ja leiriin saavuttiin illalla lähes kesätunnelmissa: tuuletonta, ja aurinko paahtoi todella, todella kuumasti. Päivän loppu oli aika suuri kontrasti aamun noin -15 asteeseen.

Teltassa keitellessä tämä lämpö ja tuulettomuus on melkein ongelma, kun telttaa ei saada siedettävän viileäksi. Tämä on välillä öisinkin nukkuessa ongelma, mutta palataan siihen joku toinen päivä.

Tarkkasilmäisimmät lienevät huomanneen, että meidän päivämatkamme pitenevät koko ajan. Tähän on maaston paranemisen lisäksi toinen erittäin luonnollinen syy: ahkiot kevenevät joka päivä. Nämä pitkät retkikunnat ovat melkoisia monimuuttujaongelmia jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen:

  • Voit lähteä todella kevyillä ahkioilla, vähällä ruoalla, vähillä korjaus- ja varmuusvarusteilla. Vauhti on alusta asti hurjasti parempaa kun et vedä sitä ylimääräistä 20 kg perässäsi ekasta päivästä lähtien. Toisaalta, tämä tapa ei kestä niin paljon yllättäviä tapahtumia (myrskyt, varusteiden rikkoutuminen) ja sitä kautta riskit tavoitteen saavuttamatta jäämiseen on korkeammat.
  • Toinen vaihtoehto on lähteä varman päälle: ottaa ruokaa riittävän moneksi päiväksi mukaan ja varautua kaikkeen mihin on järkevää varautua. Tämä tapa kestää enemmän ennustamattomia tapahtumia, mutta hinta on hitaampi eteneminen koko retken ajan.

Itse olemme valinneet jälkimmäisen tavan. Meillä on ruokaa 50 päiväksi, ja tärkein tavoite on onnistua, ei tehdä minkäänlaisia ennätyksiä. Meidän jälkeemme lähti henkilöitä tuolla vastakkaisella tavalla, koska he yrittävät uusia nopeusennätyksiä. Ja meidän kanssa samaan aikaan lähtenyt norjalaiskaksikko on ”välimallin Passat”: heillä on ruokaa 10 päivää vähemmän kuin meillä ja sillä (ja hyvällä kunnolla) he takovat nyt 50% pidempiä matkoja kuin me. Mutta heillä on myös pieni kiire.

Toivottavasti yllä oleva helpottaa seuraamaan eri retkikuntien touhuja esimerkiksi ExplorersWebistä.

Päivän kuvassa parivaljakko päivän ekalla legillä. Kiitokset Sastalle jälleen kerran näistä kuoripuvuista; Sasta on ollut Laskuvarjojääkärikillan retkikuntien väsymätön vaatettaja jo 25 vuotta.

Sijainti-81.826757, -80.251753
Korkeus merenpinnasta828 m
Lämpötila-15 °C
Tuuli2 m/s SW
Hiihtoa8 h
Päivämatka23.9 km (3.0 km/h)
Yhteensä217 km
Jäljellä909 km
Seuraa meitä Instagramissa
Skiing and wearing Sasta

Tukijat