Tukijat


Päivä 18 - Hiihtimet

14.12.2022

Päivästä tuli taas tavan mukaan vaihteleva. Ei saatu helppoa maastoa kuin tunti tai kaksi, loput oli sitä itseään (muttei ihan pahinta laatua). Tällaista tämä tulee olemaan seuraavat viikot; ei auta valittaa vaan vain hiihtää.

Muutama kysely on tullut meidän suksikalustosta. Täällä ei ole erityisen paljon upottavaa lunta ja alusta on pääsääntöisesti kova ja jäinen. Sen lisäksi hiihtoa on todella pitkälti. Sen vuoksi tänne sopii teräskanttinen, mutta mahdollisimman hyvin hiihdettävä suksi. Me valitsimme Åsnesin näihin hommiin tehdyn suksen, joka on samalla kuuluisan norjalaisseikkailijan Børge Ouslandin nimikkomalli. Mittaa suksella on 210 cm ja se on varsin jalkava.

Voiteilla ei täällä tee mitään. Hiihdämme alun täyspitkällä nousukarvalla, ja kohta vaihdamme lyhyeen, vain pitoalueen kattavaan karvaan. Näissä suksissa on ko. karvalle integroidut kiinnikkeet, mikä oli meille yksi syistä valita juuri tämä suksi.

Siteenä on NNNBC, eli NNN-standardin retkiversio. Side on mukava hiihtää, mutta rakenteellisesti tämä on aivan liian heppoinen näihin touhuihin. Siteestä on tulossa joku kestävämpi malli joka sopii näihin hommiin paremmin.

Sauvana meillä on Åsnesin Amundsen: sauva on todella tuhti ja tuntuu että sillä voisi vääntää kannon takapihalta ylös. Otealue on norjalaiseen tyyliin pitkä, ja lenkin otetta voi vaihtaa helposti perinteisen hiihto-otteen ja naiivin ”työnnän vain käden lenkistä läpi” -otteen välillä. Tämä toimii myös helppona pituussäätönä. Vaikka meille Suomessa kaikille on lapsena opetettu ”oikea” sauvaote täytyy sanoa, että tuo norjalainen naiivi ote on näissä hommissa yllättävän hyvä. Lenkin paine tulee eri paikkaan eikä jäädy peukalo.

Kenkänä on Alfan moderni Polar APS. Kenkä on todella kevyt, lämmin ja miellyttävä, mutta se kärsii tuosta NNN-siteen heikkoudesta: kärkirauta on niin pieni ja kapea, että se on kengän selvästi heikoin kohta.

Sijainti-82.602502, -80.440423
Korkeus merenpinnasta1064 m
Lämpötila-10 °C
Tuuli3 m/s SW
Hiihtoa8 h
Päivämatka22.0 km (2.8 km/h)
Yhteensä303 km
Jäljellä823 km
Seuraa meitä Instagramissa
Skiis on display

Tukijat